söndag 16 januari 2011

Bandydomare utan krav ...

Match med P13 på Ljusdals IP.
Två "ungdomsdomare" och ej mogna för de uppdrag de tagit på sig tyvärr.
Obegripligt att de skall vara så här så ofta i ungdomsidrotten, man får de sämsta, minst erfarna domarna som har noll koll eller intresse.
En domare i ungdomsidrott måste våga blåsa, måste tala om vad de blåser för och måste vara otroligt tydlig.
Idag var de två jag såg ingenting av detta, inte ens i närheten.
Osäker om den ena överhuvudtaget blåste i sin pipa?
Trettonåriga pojkar kan inte riktigt alla regler och vet inte riktigt vad som är blir rätt eller fel och då måste man ha  en domare som kan leda dem. Inte som idag en bestraffa det ena laget men ej det andra, mysko ....
Undrar om det inte bör finnas någon form av domarkontrollant. Någon som kunde analysera och berätta för dessa nybörjare vad som är rätt och fel. Det är ju ofta en klar fördel om domarna kan reglerna och vet hur de skall tillämpas. Hur skall vi få bra domare om ingen talar om hur det skall vara?
Hemma domare är en sak men enögda domare är helt annorlunda, när regelbrott får göras åt ett håll men inte det andra. Nej, Ljusdals BK får nog ta ett snack med de domare man använder och ge lite direktiv om hur man uppträder och vilken uppgift man har. Kanske inte bara dom utan kanske något för Hälsinglands bandyförbund och Svenska bandyförbundet att ta tag i. Vi måste få betydligt bättre standard på våra domare.
Tråkigt också när man från ledarsidan försvarar domarna trots att man är klart medveten om ett antal felbeslut.
Att matchen slutar med hemmaseger förstår ni kanske och det var väntat och har inget med sak frågan kring domarna att göra, vinsten hade dom fått ändå.
Nej, bättre domare ju yngre ungdomar det är på planen måste bli ett högre krav och klubbarna måste ta ett bättre tag kring detta.
***

Inga kommentarer: