lördag 22 mars 2008

Tung dag ...

... för idag är det 2 år sedan Ola Ingemar, min far, flyttade till St Per.
Obegripligt att det fortfarande kan vara så tungt och jobbigt.
Hans finns med mig varje dag och i nästan varje tanke och de e fortfarande tomt att inte ha någon att ringa till.
Men det är ju så att man har bara en far och jag hoppas att jag kan vara samma far till mina barn som min far var till mig.

Vi var på kyrkogården idag med en ros och tände en marshall och tutade naturligtvis två gånger. Ja, jag tutar alltid två gånger när vi far förbi kyrkogården i Ovanåker och talar om för vad vi skall göra eller gjort. Det har ju blivit några gånger i vinter till och från bandyn. Han vet väl bandyresultaten redan men vi brukar dra det ändå och tala om lite hur matchen var.

fredag 21 mars 2008

"Jonas Claesson ...

... Om bandy, livet och att komma till skott"
Bandybok #3 denna vecka. Edsbyboken läste jag först men den är inte så mycket att orda om eftersom det är en genomgång av Edsbyns IFs historia från grundandet 1909 till 1999. Till min förvåning var även jag omnämd, om än ej med namn så med syftning. "..de två juniormålvakterna skulle göra lumpen och Edsbyn fick målvaktskris hösten 1977 .. ". Tänk om man varit kvar då? Tänk om någon sagt något?

Jonas Claesson bok då?
Lika kul att läsa om än lite förutsägbar. Han lämnar inte ut sig så mycket men det kanske man inte skall förvänta sig av en 32 åring.
Några händelser får man lite djupare insyn i och eftersom han är delvis samtida med herr Fosshaug så är det lite kul speciellt när de ser vissa saker från olika håll.
Lite synd att tiden i Hammarby behandlas så kort eftersom det verkar ha hänt en del där under de 6 åren. Det bör ha funnits massor av roliga och intressanta anekdoter. Några får vi, men man får känslan av att det fanns en för varje dag.
Claesson fogade sig oftast och gjorde som han blev ombedd. Hantolkar inte så mycket eller tänkte till, det räckte med att vara kung på planen.
Ett JÄTTEFEL hittar jag.
Det står att "Kuben", Magnus Olsson, spelar i Ljusdal?

Oförlåtligt, nästan.
Jag minns blöt matchen på Söderstadion men inte så hemsk som i boken.
Tyvärr har fick jag aldrig se herr Claesson vinna någon SM final, jag missade ju 1990-92 när jag var på Island. Jag har dock klara minnen av finalerna med Hammarby 2000 och 2001. Då var han otrolig trots förlusterna.
För mig var han likt Hasse J den där super divan som bara låg å väntade och inte hjälpte till med något bakåt. En målgörare som hur än bollen kom så fick han snabbt kontroll på den och gjorde något av den.
Nu när man läst boken så bekräfter den också vad man trott, han är en riktig bandynörd. Är man inte det så blir man väl heller inte en av svensk bandys stora profiler. Passionen för sporten är total och imponerande.
Helt klart läsvärd om man gillar bandy, gör man inte det så är den nog totalt värdelös som underhållning.

onsdag 19 mars 2008

"Bandygalen" #2

Nu har jag läst den "Bandygalen" av Per Fosshaug.
Klart läsvärd och rolig för den innehåller både det ena och det andra så att säga.
Den var otroligt lättläst och även om man retade sig på språkliga brister och skrivfel så förstörde de inte läsningen.
Har alltid gillat Fosshaug av någon konstig anledning. Han var ju en av de stora under 90 talet och gjorde vad jag minns nästan aldrig en dålig match. Lite sval blev han efter den där semifinalen 2004 men de glömde man snabbt pga de GULD vi fick en vecka senare. När han sen tog upp Tillberga till eliten och fick dem att hänga kvar visade han åter att det fanns krut kvar i gubbenvilken stor spelare han är.

När jag nu läst förstår jag än mindre varför den orsakade såna rabalder när den kom i höstas. Överreklamerad i den kritik som var helt klart. Tycker det är en rak och enkel idrottsmemoar och inget annat. Både bu och bä som det skall vara och som det är.
Vad man skall tro på eller inte har väl inte så stor betydelse eftersom boken är en herr Fosshaugs beskrivning. Jag tror inte att han ljuger eller ens tullar på sanningen, han är en typisk sanningssägare och då blir det ju som det blir.

När boken kom i höstas så blev det rubriker kring de s.k. läggmatcherna. Obegripligt för det kunde väl vem som helst förstå att man spelar oavgjort om det gynnar båda, dum är man väl annars.
Han har mycket åsikter och många tankar om sin bandy som han kan. Bra åsikter som jag tycker kommit i skymmundan vilket är synd. Domare och bandyförbund får sig en känga och som alltid finns det nog viss befogenhet i kritiken.
Roligt, som alltid, att läsa om dom man känner. Man får ju en ganska klar bild av varför VSK hade sådana framgångar under 90 talet och varför Edsbyn har det nu.

Ja, han är som han är herr Fosshaug och som son till Örjan Modin förstår man ju lite mer. ;-)
Han är inte mer självgod än någon annan som vet att dom är bra på något och gärna vill tala om det. Jag tycker alla bandyfrälsta skall ta och läsa.

Reptilhjärna är det väl fler som har på mer än ett sätt ...

tisdag 18 mars 2008

"Bandygalen"

Fick den i min hand idag på jobbet och måste nästan börja läsa direkt.
Verkara vara kul och intressant läsning.
Skönt att få läsa något annat för ovanlighetens skull.
Återkommer till herr Fosshaug.

Sen hittade jag denna underbara bild från Gårdtjärnsberget i Edsbyn. En hyllning till våra bandyhjältar, MÄSTARNA, från Edsbyns Alpina i Björn Ingesson anda som vanligt. En snygg 5:a för det 5:te raka Bandyguldet.

Vet ej vem fotografen är men jag hoppas jag får "låna" kortet.

måndag 17 mars 2008

Tipskung ...

... nä då.
Men kan inte låta bli att visa hur det gick på oddset i lördags.


Man vill ju inte vara kaxig men ... de trodde ni inte.
Kul för mig, jag som nästan aldrig vinner på tips.

söndag 16 mars 2008

Hela handen ...

... eller alla fingrar de är lika med fem.
Så många bandy guld har Edsbyn i rad
2004, 2005, 2006, 2007, 2008
Fantastisk.

Vet ni att redan innan match viste dottern och jag att Byn skulle vinna?
Det är ingen efterkonstruktion.
Vi har vittnen.
Hur visste vi det?
Jo han sa fel saker Zeke när han som kapten fick prata till publiken.
Han var inte ödmjuk.
Han skulle ha och han skulle ta.
Så har Hammarby gjort 3 ggr och nu SAIK 2 ggr och alla gånger har den ödmjuke och lugne pappa Kuben bara manat sina supportrar att "Sköt er nu, så skall vi göra vårt bästa på plan"
Tål att tänka på.

Vi for inte till Byn i kväll för mottagningen i Arenan, ja vi har ju inget bandytorg, men de sände på radion och visade på regionala så vi fick lite guldglans.

Dagens bandyhöjdare.
Jonas Claesson skall ta över som tränare för Vetlanda.
Jo jo han som säkert kan knyta på sig skridskorna och snurra upp vilket försvar som helst.
Han kanske gör det?
Han kan ju med ord så det blir spännande att se vad han kan göra med Vetlandas unga lag.
Kan ju vara kul att möta dom nästa år ;-)