fredag 28 mars 2008

Bojkotta ...

... OS i Peking? Ja lite tveksam om det är bästa metoden. Däremot är det just nu otroligt svagt av väst världens politiker att de inget gör för de stackarna i Tibet. Vår egen statsminister skall till och med åka till Kina och antagligen bara intressera sig för hur Sverige skall tjäna mer pengar på Kina. Kina har sedan urminnes tider levt under förtryck av något slag.
I äldre tider Mongoler och olika dynastier. Sen var det Japaner och nu senast kommunister. Mao t.ex. var inte så långt efter Stalin vad gäller utrensning av oliktänkare, vilket inte kommit fram så tydligt tyvärr.
Idag är man inte ett dugg bättre. Nu gör den sittande regeringen allt för att rensa Tibet från oliktänkande.


Vad gäller sommarens OS kanske det bästa är att åka dit trots allt. Bättre att protestera på plats med alla möjliga och omöjliga medel. Media bör också ta sitt ansvar och rapportera.
De 200m löparna Tommie Smith och John Carlos gjorde i Mexico 1968 var stort och starkt.
Jag kommer ihåg även om då inte förstod. Hade bilden från prispallen på min anslagstavla ganska länge. Tyvärr råkade de illa ut när de kom hem till USA, men de hade visat vägen.
1972 i Munchen gjorde 400m löparna Wayne Collett och Vincent Matthews samma protest vid pris cermonin, dock inte med knuten näve.
Jag hoppas verkligen att alla deltagande länder protesterar på något sätt.
Att inte åka dit är väl okey på sitt sätt men det har ju tidigare praktiserats och inte varit så framgångsrikt. Möjligtvis kan detta vara något om ALLA struntar i att åka dit.

Kan vi räkna med det?

Skall Sverige stanna hemma?

Nej, vi e för fega tyvärr och skulle börja prata om att idrott och politik inte hör ihop och en annan massa skylla ifrån sig. (Tänk på alla sponsorpengar)
Vad enskilda idrottsmän gör får de väl själva bestämma tycker jag. Åker de till Peking så hoppas jag de visar sin ställning på något sätt oavsett vad deras förbund och sponsorer säger. Jag hoppas alla idrottsmän protesterar och gör det på plats så det syns.

Inga kommentarer: